Índex global dels drets 2017 de la CSI: Augment de la violència i repressió contra els treballadors i les treballadores


Segons l'Índex global dels drets de la CSI el nombre de països on s'han registrat casos de violència física i amenaces contra els treballadors i les treballadores s'ha incrementat en un 10 per cent en un any

L'informe indica que els interessos corporatius se situen per sobre dels interessos dels treballadors i de les treballadores en l'economia mundial, i el 60 per cent dels països exclouen categories senceres de treballadors de la cobertura de la legislació laboral.

L'Índex global dels drets de la CSI 2017 classifica 139 països d’acord amb 97 indicadors reconeguts internacionalment, per avaluar on estan millor protegits els treballadors, tant en la llei com en la pràctica.

Les principals conclusions de l'informe són:

- 84 països exclouen a grups de treballadors de la legislació laboral.

- Més de tres quarts dels països no concedeixen a alguns o a tots els treballadors el dret a fer vaga.

- Més de tres quarts dels països examinats deneguen a alguns o a tots els treballadors la negociació col·lectiva.

- Dels 139 països examinats, 50 deneguen o limiten la llibertat d'expressió i de reunió.

- El nombre de països en què els treballadors/es estan exposats a violència física i amenaces es va incrementar en un 10 per cent (de 52 a 59) i hi inclouen Colòmbia, Egipte, Guatemala, Indonèsia i Ucraïna.

- S'ha assassinat sindicalistes a 11 països: Bangladesh, Brasil, Colòmbia, Filipines, Guatemala, Hondures, Itàlia, Mauritània, Mèxic, Perú i Veneçuela.

L'informe classifica com els 10 pitjors països per als treballadors en l’any 2017 Bangladesh, Colòmbia, Corea del Sud, Egipte, els Emirats Àrabs Units, Filipines, Guatemala, Kazakhstan, Qatar i Turquia.

Filipines, Corea del Sud i Kazakhstan s'han incorporat a la llista dels 10 pitjors països per primera vegada enguany.

La Confederació Sindical Internacional ha recopilat informació sobre les violacions dels drets dels treballadors i de les treballadores a la sindicalització i a la negociació col·lectiva a tot el món des de fa més de 30 anys. Aquest és el quart any en què la CSI presenta els resultats a través de l'Índex global dels drets, que aporta un enfocament únic i exhaustiu sobre la manera en què les lleis governamentals i les pràctiques empresarials han deteriorat o millorat en els 12 mesos precedents.

Pots disposar de l'informe complet en: http://www.ituc-csi.org/IMG/pdf/survey_ra_2017_sp.pdf

25/07/2017